Deviza alapú autófinanszírozás

Mit jelent a deviza alapú finanszírozás? Ez alatt azt kell érteni, hogy a hitelfelvevő a kölcsönt forintban kapja meg vagy veszi fel, és ugyanígy forintban is fogja azt visszafizetni, viszont a havonta esedékes törlesztőrészlet minden egyes fizetési időpontban ahhoz igazodik, hogy mennyit változik a forint vagy deviza árfolyama a szerződésben rögzített árfolyamhoz képest.

euroAmikor deviza alapú hitelt veszünk fel, nem csak forint alapon, hanem deviza alapon is nyilvántartja a finanszírozó. Tehát a tartozásunkat a felvett devizában vezetik, lehet az japán jen, amerikai dollár, svájci frank vagy akár euró.

A forintos havi törlesztőrészletünket tehát e deviza árfolyamváltozásokhoz mérik. Annyi forintot kell tehát az egyes hónapokban befizetnünk, amennyi a deviza aktuális forintárfolyama és a kifizetésre kerülő devizatartozás szorzata. Ez sok hónapban okozhat fejtörést az adósnak, főleg ha gyengül a forint. Példán keresztül bemutatva mindezt: ha mondjuk adott hónapban van 100 euró kötelezettségünk, és az euró árfolyama 270 Ft, akkor 27.000 forintot kell befizetnünk. Ha az euró árfolyama 300 Ft, akkor pedig 30 ezer forint a fizetési kötelezettségünk. Mindkét esetben ugyannyi volt a tartozás, a 100 euró, amit teljesítettünk, csak az árfolyam változott. Tehát a bank se jár jobban, ha mi több törlesztőt fizetünk az árfolyamkülönbözet miatt, hiszen a tartozás mértéke nem változott. Az is előfordulhat tehát, hogy az árfolyam csökken, és kedvezőbb lesz a törlesztő. Sajnos az árfolyamváltozásokkal nem lehet előre számolni. Ezért is van sajnos jelenleg a sok svájci frankos bedőlt autóhitel. Előre senki sem tudhatta, hogy ilyen kedvezőtlenül fognak alakulni a dolgok. Fontos, hogy amikor arra határozzuk el magunkat, hogy hitelt vegyünk fel, jól gondoljuk át, hogy azt milyen konstrukcióban tegyük. Attól függetlenül, hogy a forint alapú hitelek biztonságosabbnak tűnnek, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy kamatkockázat itt is van, vagyis nem tudhatjuk itt sem biztosan előre, hogy a későbbiekben hogyan fognak alakulni a kamatlábak. Vannak fix vagy rögzített kamatozású hitelek is, de az autófinanszírozásnál ez a forma nem jellemző. Gyakoriak viszont a referenciakamathoz kötött konstrukciók, értem ez alatt például a BUBOR-t, ami a Budapesti Bankközi Kamatláb. Itt sem lehet pontosan előre kalkulálni a kamatlábakkal, mert ezek referenciakamatokra épülnek, és ezek is változóak. Ha hitelfelvételnél tanácsra van szükségünk, mindenképpen keressünk meg egy szakembert.