Mennyi az autó értéke, mennyi önerőre van szükség?

Ha finanszírozással szeretnénk autót vásárolni, érdemes tudni, hogy hogyan állapítható meg az autó, gépjármű értéke. A vételi önerőszámításnál nem feltétlenül az autó vételára az irányadó, mivel a finanszírozók egy korrigált autóértéket vesznek figyelembe.

Új autók esetében ez a kedvezményekkel csökkentett hivatalos listaár, használtautóknál pedig ezt a piaci árat egy nemzetközi autóértékelő szoftverrel, az Eurotax programmal határozzák meg. Az Eurotax egy úgymond Európában szabványként elfogadott szoftver, amit a használtautó piaci értékének meghatározására használnak.

A legjobban egy példán keresztül lehet talán szemléltetni, azt, hogy hogyan is határozható meg az önerő. Az autó értékének 75%-át tudjuk felvenni forint alapú hitelre. Tehát a megmaradt 25% az a rész, amivel rendelkeznünk kell, vagyis az önerő. Ebből adódik, hogy ha egy kétmilliós használt autót szeretnénk megvenni, akkor ahhoz ötszáz ezer forint önerőre lesz szükségünk, a fennmaradó másfél millió forintot pedig meg kapjuk hitel formájában. Ha egy használt autó Eurotax értéke például egymillió-nyolcszázezer forint, – attól függetlenül, hogy ér-e ennyit, vagy ennyiért bárhol megvásárolható esetleg – akkor ennek az összegnek a maximum 75 %-át igényelhetjük, és kaphatjuk meg a banktól. A pozitív bírálat feltétele a hitelképesség, és az autó megfelelő állapota. Amennyiben mindkettő rendben van, abban az esetben egymillió-háromszázötvenezer forintot tudunk megkapni hitelre, és hatszázötvenezer forint önerőre lesz szükség a kifizetéshez.

Fontos, hogy ha szeretnénk egy autót megvásárolni, akkor mindenképpen kérjünk róla írásban is egy árajánlatot. Legyen rögzítve, hogy mennyi az autó készpénzes ára. Erre azért van szükség, hogy ha esetleg nem tudjuk valamilyen oknál fogva elintézni a hitelt, akkor ne járjunk úgy, hogy esetleg később drágábban kínálják fel nekünk ugyanazt a gépjárművet, hivatkozva arra, hogy a hitelügylet nem valósult meg, és ezért a hitelközvetítő, kereskedő elesett a jutalékoktól. Legyünk mindig körültekintőek.