Könnyebb kiküszöbölni a hibákat a NAV programjaival

Az adóbevallás készítését bízhatjuk szakemberre, de akár hozzáértő ismerősünkre is, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kitöltést segítő programjait igénybe véve azonban pénzt spórolhatunk…

…és a fáradtságtól is megkímélhetünk másokat, emellett az interneten keresgélve is számos módszert találhatunk, ami megkönnyíti az űrlapok kitöltését. Az online elérhető szoftverek elejétől a végéig segítenek a nyomtatványok kitöltésében, emellett az említett internetes oldalon kitöltési útmutatókat is találunk, amelyek szintén hasznos információkat tartalmaznak.

Az ellenőrző funkció jóvoltából a hibáinkat is könnyen észrevehetjük, ezekre a program külön felnyíló ablakban írja ki a hibát és a pontos helyét, amit ezután visszakeresve javíthatunk. A hibák mellett az adónk 1 százalékával kapcsolatos lehetőségekre is figyelmeztet a szoftver. Az elektronikus kitöltés külsőre teljesen megegyezik a papír alapú formulával, ami főként azoknak jó hír, akik már többször készítettek adóbevallást, így ugyanis ismerős felülettel találkoznak. Az adóbevallást természetesen továbbra is készíthetjük papíron, ez esetben azonban fokozottan oda kell figyelni, mert a rosszul kitöltött, hibás adóbevallást később javítanunk kell. További hibáknak adhat teret akár postai, akár személyes úton adjuk le, hogy a bevallásokat mindenhol alá kell írni, ahol erre a célra előnyomott hely van, mert enélkül nem érvényesek. Ez alól csak az ügyfélkapun keresztül, elektronikus úton benyújtott adóbevallás jelent kivételt, ebben az esetben ugyanis az ügyfélkapu rendszere tartalmazza az adatainkat, így az ehhez használt azonosító és jelszó egyenértékű az aláírással.