Az autólízingelés bemutatása

A lízing – szó szerint bérlet. Ebben az esetben a lízingbe adó (pl. bank) megvásárolja a lízingbe vevő által kiválasztott eszközt, tárgyat (esetünkben gépjárművet) és azt használatra átadja a lízingszerződés feltételei szerint a lízingbe vevőnek. Főbb típusai: zárt és nyílt végű pénzügyi lízing, visszlízing, operatív lízing.

Zárt végű pénzügyi lízing

A szerződés lejárata után a tulajdonjog a lízingbe vevőre kerül. Nincsen maradványérték, így csak a tulajdonszerzés hivatali költségeivel kell számolni. Általában a havi költségek kedvezőek és a vásárláshoz kisebb önrész is elegendő. Hátránya, hogy a szerződés lejárata előtti szerződésbontás plusz költségekkel jár. A jelenlegi banki szabályozások szerint a cégek kizárólag lízingkonstrukciót igényelhetnek. Lízingelt tárgyakra más foglalás, végrehajtás nem tehető és további terhelés csak a lízingbe adó engedélyével lehetséges. Járműfinanszírozás estében ez azt jelenti, hogy a bank addig a tulajdonos, amíg az utolsó törlesztés nincsen kifizetve. A jármű lízingbe vevője lesz az üzembentartó, amely a forgalmi engedélybe kerül rögzítésre. Használatában a korlátozás például a külföldre való kivitel, amelyet a bankok külön engedélyhez kötnek. Kishaszongépjármű lízingelése esetében amennyiben a vételár tartalmazza a mindenkori szabályok szerinti ÁFÁ-t, annak összege visszaigényelhető azok számára, akik erre jogosultak. Visszaigénylés a futamidő elején. A futamidő alatti szerződésmódosítás plusz költséggel jár.

Összegezve a zárt végű pénzügyi lízing előnyei:

  • kisebb önerő (20%)
  • kisebb havi költségek (a hitelhez képest 0,5-1%-kal alacsonyabb kamat)
  • ÁFA visszaigényelhető (kishaszongépjárműre)
  • nem tehető a lízingtárgyra foglalás, végrehajtás

Nyílt végű pénzügyi lízing

A szerződés lejárata után a tulajdonjogot a lízingbe vevő jelöli ki. Tulajdonos lehet a lízingbe adó, lízingbe vevő és az a harmadik személy, társaság, akit a lízingbe vevő kijelöl. Van maradványérték, amelyet a bank határoz meg általában évjárat, futamidő függvényében. Személyautó vásárlása estében amennyiben a vételár tartalmazza a mindenkor szabályok szerinti ÁFÁ-t, annak összege visszaigényelhető. A maradványérték ÁFA-tartalma nem visszaigényelhető. Visszaigénylés a futamidő alatt.

Összegezve a nyílt végű pénzügyi lízing előnyei:

  • ÁFA visszaigényelhető (bizonyos része, személyautó esetében, ÁFA-tartalom esetében)
  • kisebb önerő
  • kisebb havi költségek (a hitelhez képest 0,5-1%-kal alacsonyabb kamat)
  • nem tehető a lízingtárgyra foglalás, végrehajtás

Visszlízing

A tulajdonos eladja a tárgyat a lízingcégnek és lízingbe veszi. Csak tehermentes tárgyat lehet visszalízingelni. Az összeg szabad felhasználású, azaz bármire költhető. Amennyiben a tárgy ÁFA-tartalmú, annak összege nem igényelhető vissza visszlízing esetén. Plusz fedezet bevonása nem szükséges. A futamidő alatti szerződésmódosítás plusz költséggel jár.

Összegezve a visszlízing előnyei:

  • szabad felhasználású készpénz
  • gyors átfutási idő
  • nincsen szükség plusz fedezetre

Operatív lízing

Az operatív lízingnél a tulajdonos a tulajdonában lévő tárgyat, eszközt a vevőnek meghatározott időtartamra díjfizetés ellenében átadja. A tulajdonos az üzemeltetés és a tárgy járulékos költségét átvállalhatja és egyben számlázza a lízingbe vevőnek. Tulajdonjog a szerződés lejártakor általában marad a lízingbe adóé. Ezt nevezzük tartós bérletnek.

Az operatív lízing (tartós bérlet) előnyei:

  • alacsony havi költségek, amelyek tartalmazzák az autó üzemeltetési és járulékos költségeit
  • nem terheli a cég pénzügyi mutatóit
  • kis önerő

Összegezve: magánszemély esetében a hitel és a lízing között az a különbség, hogy a bank a tulajdonos mindaddig, amíg nincsen kifizetve a tárgy. Általában a lízingszerződés idő előtti lezárása, módosítása plusz költséggel jár, ami összegtől függően 50.000-100.000 Ft.

Amennyiben a vásárláskor már biztos, hogy nem lesz lehetőségünk a kölcsönbe kért összeget vagy annak egy részét előbb kifizetni, a lízing jó választás lehet. A törlesztés egy átlagos finanszírozás esetében 1000-1500 Ft-tal olcsóbb, mint egy hitelkondícióban. A hitelkondíciókban általában díjmentes a végtörlesztés és a részleges befizetés is, ezért, ha ennek lehetősége fennáll, a hitel jobb választás. Cégek a mai finanszírozási feltételek szerint kizárólag lízing kondíciót választhatnak.