Kártérítési ügyvéd kiválasztása baleset miatt

A kártérítésre is sokszor igaz az a megállapítás, hogy csak azt a dolgok kapjuk meg az élettől, amit kérünk. Ha nem kérdezünk, nem kapunk választ; ha nem megyünk előre, egy helyben maradunk…

És ha nem teszünk a jogosan járó kártérítésért, akkor azt nem tudjuk realizálni, és az bizony lényegében veszteség számunkra. Az ugyanis, akit kár ért, nemcsak jogosan, hanem ésszerű okokból is kérvényezi azt, hogy a lehető legrövidebb úton kártalanítsák. Egy ingatlanban, gépkocsiban keletkezett kár amellett, hogy bosszankodásra ad okot, még komoly költségekkel is jár; hasonló igaz a személyi sérülésre is.

Ha az autónk, amivel addig munkába jártunk, vagy munkánkat végeztük, szervizbe kerül, az nem mást jelent, mint bevételkiesést; ha eltörjük a kezünket, és ezért hosszú ideig tartó lábadozásra kényszerülünk, az ugyancsak bevételkiesés. Egy kártérítést ezért sem vehetünk félvállról, és fontos, hogy a biztosítás és kárrendezés útveszőjében szakértő és felelősségteljes segítséget kapjunk.

Az ilyen segítséget egy ügyvédtől remélhetjük, aki ismeri a területet, és képes empatikusan átlátni, hogy mire van szüksége a károsultnak, és hogy milyen keretek között van lehetősége kárainak rendezésére. Egy kártérítési ügyvéd kiválasztása fontos pont lehet egy kárrendezési ügyben, ezért nem szabad félvállról venni. Egy kártérítési ügyvéd azért kiváló választás egy ilyen kényes ügyhöz, mert átlátja a folyamatokat és ismeri a kárrendezés szövevényes világát, ezért úgy képviseli ügyfeleit, ahogy azok a legjobban szeretnék: eredményesen.

Áruházi vagy gyártói autótakaró ponyvát válasszunk inkább?

Vajon érdemes-e spórolnunk gépjárművünk takaróponyváján? Szükséges-e egyáltalán védeni motorkerékpárunkat, személyautónkat?

Mind a tűző napsütés, mind a rekkenő hőség avagy a jég, a fagy okozta megpróbáltatások ellen megfelelő védelem lehet egy autótakaró ponyva. Védi a fényezést, védi a festékréteget a mikrosérülések ellen, melegen, fagymentesen tartja gépkocsinkat. Nyáron pedig segítségével megóvhatjuk a gépjármű eredeti színét, természetesen ide értve a szélvédő alatt található műszerfal és kárpitelemek gyárival megegyező élénk színeit.

Az autót, motorkerékpárt érdemes letakarni rosszabb időjárás esetén, de akár csak egy-egy éjjelre is. Ám mindenképpen ajánlatos a használata, ha hosszabb időre szeretnénk félretenni, használaton kívül helyezni.

A Nap káros sugarai ellen az olcsóbb árfekvésű, különböző szuper- és hipermarketek által kínált takaróponyvák is védnek, bár ezek lényegesen könnyebben szakadnak, hamarabb elhasználódnak, ráadásul javításuk, tisztításuk is komoly nehézségekbe ütközik. Féltve őrzött gépjárműveknél mindenképpen válasszon ponyva gyártó által készített ponyvát.

Hogy mi a legfőbb előnye áruházi versenytársaival szemben?

A ponyva készítő egyedi méretre szabja a ponyvát, mely tökéletesen illeszkedik az autó vagy a motorkerékpár karosszériájára. Ez a ponyva akár áttetsző is lehet, ha nem eltakarni, csak óvni szeretnénk vele a gépkocsit. Könnyebben tisztítható és javítható, ráadásul lényegesen hosszabb garanciaidőt kapunk mellé, hiszen a felhasznált anyag tartósabb. Szövettel átszőtt, szöveterősítésű PVC-t használnak alapanyagként. A kívánt eredménytől függően különböző vastagságból készítik el. Az ily módon készült takaróponyva anyaga nem a régi baromfitáp zsákjához hasonlítható, mely a gyakorlatban mindent csinál csak épp nem véd megfelelően egy kiadós jégesőtől.

Ha félti értékeit, de nincs módja egy mobilgarázst építtetni, vagy egyszerűen csak mobilis, könnyen felállítható védelmet szeretne, mindenképpen készíttessen egyedi autótakaró ponyvát.

Segítsen az iszapkárosultaknak!

A keletkezett kár milliárdos nagyságrendű, családok sokasága került a tönk szélére az ősz derekán. Amennyiben lehetősége van rá, támogassa a károsultakat az alábbi módok valamelyikén:

Banki átutalás, befizetés

A károsultak megsegítésére gyűjtés indult, a befizetéseket az OTP Banknál vezetett 11784009-20200673 számú számlára várják, a megjegyzés rovatban fel kell tüntetni, hogy “iszapkárosultak”. További információ a Máltai Szeretetszolgálat oldalán.

Telefonhívás, segélyvonal

Újraindult a Magyar Vöröskereszt 1749-es számon tárcsázható segélyvonala, amely a Telenor, T-Home, Vodafone, Invitel és UPC hálózatából hívható. A betelefonálók és akik sms-ben az ISZAP szót küldik a számra, 200 Ft-ot adományoznak.

Random Capital – a tőzsde világa

Hol vannak már azok az idők, amikor csak hatalmas tőkével rendelkező nagybefektetők számára volt elérhető a tőzsdék világa! Ma már leáldozóban van az 1-3%-os brókerdíjak kora. Az online tőzsdei szolgáltatók (mint például a Random Capital Zrt.) megjelenésével a kisbefektetők számára is megnyílt a tőzsde kapuja.

A Random Capital Zrt. Magyarország legkedvezőbb díjait kínálja a hazai kis- és nagybefektetői réteg számára. Habár a szolgáltatások és kereskedési rendszerek színvonala a profi kereskedők igényeit is kielégíti, a Random Capital a kezdő kisbefektetők számára is ideális választás, hiszen az alacsony díjak lehetőséget biztosítanak azok számára, akik még csak ismerkednek a tőzsdével, hogy kis anyagi ráfordítással kipróbálhassák magukat, kis anyagi ráfordítással. Nem csak a hihetetlenül kedvező, 0,1 %-os jutalékszint segíti a kezdőket, de a 99 Ft-os minimum díj is, amely mellett nagyobb veszteség nélkül lehet véghezvinni végrehajtani a kezdeti szárnypróbálgatásokat.

A Random Capital Zrt. nem számol fel sem számlanyitási, sem pedig számlavezetési díjat, így az ügyfelek a kevésbé aktív időszakaikban is nyugodt szívvel hagyhatják pénzüket a számlájukon, miközben akár még be is fektethetik állampapírokba.

A Random Capital Zrt. tulajdonosai és munkatársai komoly szakmai múlttal rendelkeznek és elkötelezett hívei a Magyarországon még kevesek számára ismert befektetési formának, a tőzsdei kereskedés népszerűsítésének.

A Budapesti Értéktőzsde termékei három kereskedési felületen keresztül érhetők el az interneten keresztül. A kezdő kereskedők számára az egyszerű kezelőfelületeket biztosító Netboon, illetve annak mobiltelefonokra optimalizált változata, a Mobil Broker nyújthat megoldást, míg a gyakorlottabb felhasználók és profi trade-erek a Random Interfész (Randi) alkalmazásban állíthatják össze saját kereskedési felületüket.

A kezdők tudását ingyenes oktatásokkal segítik, ahol a kisbefektetők elsajátíthatják a kereskedési felületek kezelését, valamint a tőzsdei kereskedés alapfogalmait. A Random Capital Mobil Broker-e és a Netboon-ja segítségével a késleltetett tőzsdei árfolyamok INGYENESEN is követhetőek bárki számára.

Gépjármű adásvételi szerződés

2010. július 1-jétől változás történt a gépjármű adásvételi szerződés tartalmi elvárásait illetően. A jövőben adásvételi szerződés csak hiánytalan, bizonyító értékű magánokirat lehet. Ennek oka, hogy a megváltozott tulajdonjog csak ilyen okmánnyal vezethető át, a közúti közlekedési nyilvántartásba. A módosítások következtében az említett időponttól a gépjármű adásvételi szerződésnek a meghatározott adatokat tartalmaznia kell.

Gépjármű adásvételi szerződés letöltése

A minta szerződésben szereplő kötelező adattartalmi elemek nélkül nem lehet: tulajdonost váltani, új törzskönyvet kiadni, új forgalmi engedélyt kibocsátani.

A hiányzó vagy hiányos magánokirat benyújtása esetén, az okmányirodák elutasítják a tulajdonjog átvezetési kérelmet, és felszólítják az ügyfelet a hiányzó dokumentumok pótlására, valamint tájékoztatják a késedelmes ügyintézés lehetséges következményeiről.

A gépjármű adásvételi szerződés létrehozása első ránézésre ugyan könnyűnek tűnhet, de ügyelni kell, mert ha bizonyos tartalmi követelményeknek nem felelünk meg, a szerződés érvényét veszti. Ezek a feltételek a minta szerződés első három pontjában szerepelnek. Az adásvételi minta szerződés első két pontjában az adás-vételben szereplő feleket, illetve a gépjármű azonosítását tartalmazza.

Miért lényeges ez?

Minden gépjármű adásvételi szerződése esetében, akár vevők vagy eladók vagyunk meg kell bizonyosodjunk a másik fél személyazonossága felől. Ne kockáztassuk pénzünket! Legyünk biztosak, hogy nem olyan személytől vásárolunk, aki nem tulajdonos a gépkocsinak. Efféle csalásokról sajnos nap mint nap hallani.

Az érvényes gépjármű adásvételi szerződéshez továbbá még szükségünk van az alábbi információkra:

  • Olyan nyilatkozat, amiben a szerződést megkötni kívánt felek (eladó és vevő) kimondják, hogy az eladó eladja, a vevő pedig megvásárolja az adott gépkocsit (adásvételi minta szerződés 3. pont).
  • Az eladásra szánt gépármű vételára (adásvételi minta szerződés 3. pont)

Az így elkészített gépjármű adásvételi szerződés érvényes lesz, amit két tanú jelenlétében az eladónak, valamint a vevőnek aláírásával hitelesítenie kell.

Az adásvételi minta szerződés további elemei

Az esetek nagy részében a fentebb leírtak elegendőek az adásvételi szerződés érvényességéhez, de a valóságban sokszor további pontokkal kell bővítenünk a szerződésünket, hogy az minden kívánalomnak megfeleljen, és a jövőben se szenvedhessünk el semmiféle hátrányt. Ezen pontok a későbbi félreértések elkerülését szolgálják és kerülnek rögzítésre, amik a következőeket érinthetik:

  1. vételár kifizetése, kifizetésének módja
  2. a gépjármű állapota
  3. átírás

Az eladót terhelő kötelezettségeket többnyire a minta szerződés 5., a vevőt illetőeket pedig a 4. pontja tartalmazza.

A gépjármű adásvételi szerződés rögzíti a vételár kifizetésének módját, amit nem csak egy összegben, hanem részletekben is teljesíthetünk. Ez esetben a szerződés tartalmazza az egyes részletek összegét és fizetési határidejét. A gépjármű birtokbavételének mikéntjét az adásvételi minta szerződés 3. pontja taglalja.

Gépjármű adásvételi szerződés jogi személyek között

A gépjármű adásvételi szerződés létrehozása nem természetes személyek között is gond nélkül megvalósítható. Ha a felek egyike nem magánszemély, akkor az adásvételi minta szerződés 1. pontjának tartalmaznia kell: cégnév, székhely, cégjegyzékszám, a cég képviselőének neve és lakcíme.

Hatmillió hitelszerződés, negyede problémás

Mielőtt arról ábrándoznánk, hogy kikecmergünk a válságból, nézzük az adatokat. A hitelszerződések száma ma Magyarországon csaknem pontosan hatmillió, ebben nincsenek benne az osztrák hitelek és más, külföldön felvett kölcsönök sem. Hallhattunk már mindenféle mentőakciókról, azonban most kiderült, hogy a baj sokkal nagyobb, mint amit a bankok és a kormány tudott vagy beismert: csaknem minden harmadik hitellel probléma van, a felvevő nem tud fizetni, és ezért késedelmesen törleszt. Túl ezen a hiteltartozások átütemezése, a hitelkiváltó hitelek felvétele is csúcsra jár. A folyamat nem hogy lassul, hanem éppen hogy most kezdett el csak igazán belendülni, a csaknem 30%-os számot az elmúlt hónapokban „értük el”.