Megváltozik a Provident gyorskölcsöne

A 31%-os THM-plafon ellenére kb. 44% lesz a Provident által folyósított, személyi hitel jellegű gyorskölcsön THM-je. Hogyan lehetséges ez?

A Provident mostantól kötött hitelcélú terméket folyósít, erre pedig másfajta szabályozás, jóval enyhébb, vonatkozik. A gyorskölcsön hitelcélja pedig a következő: “a mindennapi élet felszerelési tárgyainak, tartós fogyasztási cikkeinek megvásárlásához, szolgáltatások igénybevételéhez”. A THM-maximumot szabályozó törvény értelmében 2012. áprilisától nem folyósítható hitel az alapkamat 24 százalékponttal növelt értékén felül, ami jelenleg 31 százalékos felső korlátot jelent. A törvényben azonban kivételt képeznek a hitelkártyák és a “mindennapi élethez nyújtott hitelek”, ezeknél a felszámítható díj 15 százalékponttal magasabb, így lehet mégis magasabb a gyorskölcsön THM-je. A gyorskölcsönök futamidejének hossza nő, az eddig 30, 40 és 60 hetes kölcsönök 35, 45, 66 hetesek lesznek. A változás miatt a jelenlegi THM-ek csökkennek, a visszafizetett hitelösszeg is csökken

Gyorskölcsön: megoldás a stressz helyett

Külföldön elterjedt, nálunk kevésbé: gyors kölcsön készpénzben autófedezettel. Ez a gyorsfolyósítású hitelfajta akár 5 nap alatt hozzáférhető. Ingyenes segítségnyújtás a hitelügyintézésben.

Amit tudni kell róla: a gyorskölcsön szabad felhasználású, tehát kívánsága és igényei szerint költheti el, fedezetét bármilyen típusú gépjármű képezheti, összege gyakorlatilag korlátlan, mivel a fedezetül felajánlott autó értéke szabja meg. A gyorskölcsön forintban, euróban vagy svájci frankban is felvehető, ahogy Önnek célszerűbb. Fedezetül még akár egy 1998-as gépjármű is szolgálhat.

A fedezetül felajánlott autót továbbra is korlátozás nélkül használhatja, a megkötés mindössze annyi, hogy amíg a kölcsönt vissza nem fizeti, addig a járművet nem adhatja el. A hitel futamideje 12-96 hónapig terjedhet.

Nincs többé bonyodalom, sorban állás, rohangálás: hozza magával személyes iratait és az autó dokumentációját. A kedvező törlesztő részletek kiszámításához használja online gyorskölcsön-kalkulátorunkat. Fontos tudnivaló: a gyorskölcsön felvételéhez APEH jövedelemigazolás, vagy utolsó 2 havi bankszámlakivonat, vagy hivatalos munkáltatói jövedelmi igazolás szükséges. A gyorshitel ügyintézése országosan hozzáférhető, teljes körű és díjmentes.

Évi egy gyorskölcsön 2010-től

A parlament döntése nyomán 2010 júniusától egy személynek csak egy éven belüli lejáratú kölcsöne lehet. Ilyen típusú (fedezetlen) hitelek jellemzően a személyi hitelek, valamint az. ún gyorshitelek. Az új szabályozás szerint az éven belüli lejáratú gyorshitel legmagasabb felvehető összege 250 000 Ft.

Az Országgyűlés által a kormány ellenében elfogadott indítvány szerint a pénzügyi intézmények ugyanazon naptári évben ugyanannak az ügyfélnek csak egy alkalommal adhatnak olyan kölcsönt (személyi hitelt, gyorskölcsön, mindegy, hogy nevezzük), amelynek THM-je (Teljes Hiteldíjmutatója) meghaladja a 65%-ot. Az ilyen típusú hitelek összege nem lehet 250 ezer forintnál több, futamidejük egy alkalommal hosszabbítható meg, éspedig maximum 6 hónappal.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy az új szabályok hogyan érintik majd a hitelpiacot, milyen kiskapukat igyekeznek találni a piaci szereplők, de annyi máris elmondható, hogy kedvezni fog a fedezetes gyorskölcsönök folyósítóinak: az autófedezetes gyorskölcsön kisebb összegű kiadások fedezésére is alkalmas, itt nincs olyan megkötés, mint például egyes jelzáloghitel-konstrukciók esetében, hogy a felvehető minimumösszeg 1 millió forint. Az autóra terhelt kölcsönt passzív BAR-listások is igényelhetik, legkisebb összege 300 000 forint, ezáltal a “hagyományos” gyorshitelek ideális alternatívája lehet, hiszen az egyszerű ügyintézésnek köszönhetően az ügyfél szinte ugyanolyan gyorsan pénzhez juthat.

Személyi hitel helyett gyorskölcsön?

A klasszikus személyi hitel vagy személyi kölcsön alatt általában fedezetlen hiteleket értünk, amelyeket többnyire munkaviszony- és jövedelemigazolással, szabad felhasználásra, viszonylag gyors ügyintézéssel szoktak folyósítani.

Az ügyfél besétál a számlavezető bankjába, takarékszövetkezetébe és ha minden feltételnek megfelel (a folyósító a jövedelmet, a számlafizetési rendszerességet, vagyis az általános pénzügyi helyzetet vizsgálja), nagyon gyors bírálat után máris a számláján tudhatja a pénzt. A felvehető összeg pénzintézetenként változik, néhány tízezer forinttól akár néhány millió forintig is terjedhet, máshol az igazolt nettó jövedelem valahányszorosában maximálják a felvehető személyi hitel összegét. A munkaviszony tekintetében is eltérőek a feltételek, általánosságban elmondható, hogy akkor juthatunk személyi hitelhez, ha legalább hat hónapos folyamatos munkaviszonnyal rendelkezünk. A felvételhez a személyes dokumentumokra, bankszámlakivonatra (ahová a rendszeres jövedelem érkezik), befizetett közüzemi számlákra, valamint jövedelemigazolásra van szükség. Kezes bevonásával növelhető felvett személyi hitel összege.

Ez mind szép és jó, de mi történik akkor, ha valamelyik feltételnek nem felel meg? Pl. munkanélküli volt egy ideig és még csak 4 hónapja dolgozik az új munkahelyén? Vagy túlzottan alacsony a nettó jövedelme és mondjuk Önnek a nettó keresetének nyolcszorosára lenne szüksége, míg a bank ennek csak a háromszorosát adná meg? És akkor még nem is beszéltünk a hagyományos személyi hitelekre jellemző, meglehetősen magas kamatokról. Vagy ha BAR-listára került, máris nagyon nehezen juthat személyi kölcsönhöz.

Ebben az esetben lehet segítség az autófedezetes gyorskölcsön, amit személyi hitel helyett ajánlunk. Ha rendelkezik saját tulajdonú gépjárművel (autó, teherautó, motor vagy akár kamion), amely 12 évesnél fiatalabb, akkor annak fedezetére vehet fel kedvező kamatozású gyorskölcsönt. A folyósítás gyorsaság nem különösebben marad el a személyi hitelétől, 3-5 napon belül megtörténik. A gyorskölcsön minimális összege háromszázezer forint, vagyis kisebb összegek felvételéhez is ideális. Ön marad a jármű tulajdonosa, azt korlátozások nélkül használhatja, csupán annyi a megkötés, hogy amíg a hitelt vissza nem fizeti, addig nem adhatja el a személyautót, motort, teherautót stb. Fontos tudni, hogy a személyi hitel helyett létrehozott konstrukciót egy és nyolc év közötti futamidővel (autója Eurotax-értékének kb. 80%-át kaphatja meg) veheti fel. Online gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével előzetes becslést készíthet a várható törlesztőrészletekről.