Miben változott az autóhitelezés az elmúlt években?

Az ingatlanfedezetes és az autóhitelek esetében is változások léptek fel 2010. március 1-jétől, ma is az akkor megszabott rendelkezések vannak érvényben. Ettől a dátumtól kezdődően az autóhitelezés területén autóvásárlás esetében az önerő 20%-ről a devizanemtől függően 25-40 %-ra emelkedett az önerő mértéke.

Tehát, ha autóvásárlásunkat hitelből szeretnénk intézni, akkor muszáj rendelkeznünk kezdő tőkével, és már többel, mint korábban 2010 előtt. “Miben változott az autóhitelezés az elmúlt években?” bővebben

Mikor kapunk kedvezőbb ajánlatot?

A jól fizető, hűséges ügyfelek részére a bankok sokszor kedvezőbb ajánlatokkal szolgálnak, mint amiket hivatalosan is meghirdetnek. Ha egy ügyfél éveken keresztül, a futamidő végéig pontosan törleszt, később autófedezete mellett akár a lakáshiteleknél is kedvezőbben kaphat újabb, szabad felhasználású hitelt.

A banknak van erről egy saját nyilvántartása, tehát nincs is szükség a pozitív adóslistára. A banki ajánlatokból az derül ki, hogy jelenleg kedvezőbben lehet autó fedezet mellett nyújtott szabad felhasználású hitelhez jutni, mint ingatlan fedezetű kölcsönhöz. “Mikor kapunk kedvezőbb ajánlatot?” bővebben

Néhány fontos dolog, amire hitelfelvételkor oda kell figyelni

Amikor eldöntjük, hogy belevágunk egy hitelfelvételbe, előtte körültekintőnek kell lennünk. A megfontoltság mindig kifizetődik. Ahhoz viszont, hogy el tudjuk dönteni, milyen típusú hitelre is van szükségünk, meg is kell velük ismerkednünk.

Az első és legfontosabb szempont, hogy tisztáznunk kell magunkban, ki kell kalkulálnunk, hogy mekkora hitelösszegre is van szükségünk. Ez azért is fontos, mert ha esetleg egy akkora összegről van szó, ami talán még egy ismerőstől is elkérhető, vagy esetleg kigazdálkodható, akkor sok plusz költségtől kímélhetjük meg magunkat. Ha ez nem így van, és lehetetlen hitel nélkül megoldani a problémát, akkor tovább kell vizsgálódni. Ahhoz, hogy viszonylag gond nélkül tudjuk fizeti a havi törlesztő részletet, végig kell gondolni, hogy korábbi megtakarításaink alapján mi az a havi törlesztő, amit még megengedhetünk magunknak. Fontos, hogy előre bele kell kalkulálni, hogy előfordulhat, hogy nem várt anyagi problémák lépnek fel, például megszűnik a munkahelyünk, kevesebb lesz a jövedelmünk, magasabb lesz a rezsi, vagy a lakásunk bérleti díja. Ebben az esetben a finanszírozót nem fogja érdekelni az indoklás, ugyanúgy teljesítenünk kell a szerződésben megállapított havi díjat. Nem csak a hitel futamidejét érdemes megfontolnunk, hanem a hitelfelvétel célját is. Ahhoz, hogy ezt szemléltetni tudjuk a legjobb példa hozzá az autóhitel. Az autóhitelnél megfigyelhető, hogy ugyan az autó típusától és futásteljesítményétől függ, de egy járműre körülbelül öt éves koráig, viszonylag keveset kell még költeni. Ezért ezt az időszakot érdemes arra kihasználni, hogy ehhez viszonyítjuk a futamidőt is. Abban az esetben a legszerencsésebb ez, ha újonnan vásároljuk a járművet, és nem használtan. Ebben az esetben az optimális futamidő hatvan hónap, vagyis öt év lenne. Értelem szerűen, ha magasabb futamidőt választunk, akkor, amikor az autónk eléri a hat-nyolc évet, akkor fellépnek a szervizköltségek is. tehát az autóra költött tényleges költségek akár magasabbak is lehetnek, mint a havi törlesztő, így ez már nagyon nehezen fizethető minden hónapban. Ennek ellenére a mai világban elég nehéz úgy hozzájutni a hőn áhított drágább vagyontárgyakhoz, ingatlanokhoz, hogy arra ne vennénk fel hitelt. Ez szinte elkerülhetetlen. Ha viszont így döntünk, előtte mindenképpen mérlegeljünk, megengedhetjük-e ezt magunknak

Az autóhitel felelősséggel jár. Ön bevállalja?

Mióta tervezgeti már, mióta azon munkálkodik és tesz félre, hogy végre lecserélje használt autóját egy újra? A férfiak általában még sunyiban is szoktak félre tenni havonta, hogy titkon remélt kincsüket, az új autójukat egyszer meg tudják vásárolni.

Azonban nem egy esetben saját anyagi korlátainkba ütközünk. Na meg, egy idő után türelmetlenekké is válunk. Szeretnénk minél hamarabb megérinteni saját autónkat, szeretnénk hosszasan róni vele a köröket, de még hiányzik mindig valamennyi, hogy ki tudjuk egyenlíteni az autó teljes vételárát. Nos, ez az az eset, amikor, az autóhitel igénybe vételéhez folyamodhatunk. Főleg akkor, ha már valóban nem sok hiányzik a teljes vételár kiegyenlítéséhez. A minimális futamidő 12 hónap, ami nem túl sok, és ha valóban nem sok hiányzik, és az anyagi helyzete is megengedi, akkor egy évig meg lehet próbálni a törlesztést. De előtte mindenképpen kérje ki egy hiteltanácsadó véleményét. És mindig valódi adatokkal szolgáljon. Nem érdemes magát becsapnia. Ha a végén olyat vállal be, amelyet anyagi hátterénél fogva képtelen teljesíteni, felesleges belefogni az egészbe. A végén még többet bukhat, mint nyerhet az ilyen autóhitellel. A hiteltanácsadó is egyébként a jelenlegi anyagi lehetőségeink, és igényeinek átgondolására fogja inteni Önt. Természetesen az sem mindegy, hogy mégis milyen típusú autót kíván megvásárolni. Egy használt autó esetében mindenképpen rövidebb futamidővel kell számolnunk, hiszen van egy olyan kikötés, hogy az autó nem lehet 15 évnél idősebb az autóhitel futamidejének lejáratakor. A hosszabb futamidő pedig akkor javasolt, ha hosszú távú, stabil munkahellyel rendelkezik vagy ha valamilyen mellékállás is sikerült szereznie, ami még inkább biztosítani tudja, hogy fogja tudni fizetni a hitelét hónapról hónapra.

Aki tehát autóhitelt vesz fel, arra nem kis felelősség hárul. De a döntést meg kell hoznia. Vagy gyűjt még a most összekuporgatott pénzéhez, vagy azonnal belevág, és inkább hitelt vesz fel, hiszen Ön már a következő héten új autójában szeretné róni a köröket!

Autóvásárlási hitel

A jelenlegi gazdasági helyzetben sokan kényszerülnek arra, hogy lakhelyüktől távol vállaljanak munkát, elfogadva azt a tényt, hogy így naponta ingázniuk kell. Ebben az esetben természetesen autóra van szükség.

Ha nem áll rendelkezésünkre elegendő anyagi forrás az autóvásárláshoz, a hitel lehet a megfelelő megoldás. Igényelhetünk hitelt, akár új, akár használt gépjárművet választunk, és akár tulajdonostól, akár autókereskedésből vásárolunk. Az autóvásárlási hitel manapság az egyik leggyakrabban igényelt hiteltípus. Előnye, hogy a bank általában kisebb elvárásokat támaszt, mint más hitelek esetében, hiszen az autóhitelnél maga a gépjármű szolgál fedezetül. A vásárlók leggyakrabban a 72 hónapos futamidejű hitelt választják, azonban csak egyharmaduk törleszt egészen a futamidő lejártáig. A legtöbb hitelszerződés másik autó vásárlása, fizetési problémák vagy hitelátvállalásos értékesítés miatt idő előtt lezárul.

A hosszú távú hitelek előnye, hogy a havi törlesztőrészletek kevésbé terhelik meg a pénztárcánkat, így akár kevesebb kereset mellett is belevághatunk. Hátrányuk viszont, hogy az ügyfél sokáig szinte csak a kamatokat törleszti, magának az autónak a vételárát alig, ezért egy ilyen szerződésből még kevésbé éri meg idő előtt kiszállni. Természetesen minden ügyfél számára más és más konstrukció a legelőnyösebb. A tökéletes megoldás megtalálásában segítenek a hitelkalkulátorok. Az egyes hitelintézetek által nyújtott legmegfelelőbb konstrukció kikalkulálásához általában az autó vételárát, az igényelni kívánt hitel összegét, a kívánt devizanemet, a választott futamidőt, illetve az autó évjáratát kell megadnunk. Az utóbbi azért fontos, mert hitel igénybevétele esetén a gépjármű a futamidő lejártakor legfeljebb tizenöt éves lehet. Hitelt tehát használt autó vásárlására is igényelhetünk. Ha kevesebb anyagi forrás áll a rendelkezésünkre, ez a megoldás ideális lehet, hiszen a használt autók ára a gazdasági helyzet miatt napjainkban is egyre csökken.

A deviza alapú autóhitelek kockázata

A deviza alapú (EUR, CHF) gépjármű finanszírozás kockázata a szerződő fél szempontjából abban rejlik, hogy költségei növekedését okozhatja az érintett devizaárfolyamok emelkedése.

Ebből következik, hogy az autóhitel szerződés megkötésére legideálisabb időpont az, amikor a lehető legnagyobb az érintett deviza árfolyama. A szerződés megkötésekor – a választott devizanemtől függően – rögzítésre kerül a szerződéskötést megelőző napon érvényes EURO vagy CHF jegyzett, deviza külkereskedelmi vételi árfolyam, amit a szerződő fél a fizetési ütemezésen láthat. A forint gyengülése költségnövekedést, erősödése költségcsökkenést eredményez az autóhitel törlesztőrészletében. Minden hónapban, a havi törlesztőrészlet esedékességének napján történik mérés, vagyis kiszámításra kerül a szerződés megkötésekor rögzített árfolyammal és az esedékesség napját megelőző napon jegyzett EURO vagy CHF jegyzett deviza külkereskedelmi eladási árfolyam 2 %-kal növelt értékével (ez finanszírozónként eltérhet) számolt törlesztőrészlet különbözete. Árfolyam különbözet keletkezik úgy a tőke, mint a kamat és a kamatkülönbözet tekintetében. Az elszámolás negyedévente történik a kamatkülönbözettel együtt. Amikor az egyenleg a szerződő félnek többletköltséget eredményez, postázásra kerül a számlalevél, amely tartalmazza a tételes havonkénti adatokat és az egyenleget, valamint a fizetési módtól függően a csekket. Csökkent költségeknél az autóhitel havi törlesztőrészlet (esetleg több havi törlesztőrészlet) részben vagy egészben, automatikusan rendezésére kerül az árfolyamkülönbözetből. Ilyenkor is postázásra kerül a számlalevél a tételes tájékoztató a gépjármű finanszírozási szerződésekből adódható kockázatokról havonkénti adatokkal és az egyenleg kimutatásával, valamint a fizetési módtól függően a (csökkentett) részösszegről szóló csekkel. A számítási módot az egyes finanszírozók általános szerződési feltételei tartalmazzák.

Mi az autókölcsön kiváltás?

Ez a hitelkonstrukció azoknak szól, akik tudják, hogy régi autóhitelüket drága, rossz feltételekkel vették fel – vagy egyszerűen csak kíváncsiak rá, hogy nincs-e most egy jobb autóhitel ugyanakkora összegre, mint amit ők vettek fel.

kiváltásEgyébként valószínűleg van. Pontosan ebben áll az autóhitel kiváltás lényege: régi hitelét visszafizeti, majd egy új hitelt törleszt ahelyett. Az új hitel tulajdonképpen már nem is autóvásárlási hitel, de lényegében mégis ugyanaz. Csupán annyi történt, hogy Ön sokkal jobban járt. Honnan tudhatja meg, hogy van a piacon jobb hitel, mint a mostani? Ezért hoztuk létre a cégünket. Munkatársaink folyamatosan figyelik a hiteleket, keresik az egyre újabb és a verseny miatt nyilván egyre jobb konstrukciókat. Ha valahol figyelemre méltó hitelt találnak, frissítjük a honlapot, hogy Ön a legújabb információkhoz jusson hozzá: így tudhatja meg, mik a legfrissebb hitelkiváltó kölcsönkonstrukció feltételei, és hogy éppen milyen törlesztőrészleteket kínálnak a legversenyképesebb bankok.

Hogyan vehetem fel a hitelkiváltó kölcsönt?

A kölcsön semmiféle különösebb procedúrát nem igényel. Benyújtja a megfelelő papírokat, mi pedig elintézzük az új hitelt. Akármilyen hitele van, mindegyik kiváltható. Nem számít, milyen autóra vette fel, hány éve fizeti, hány éves a kocsi, mennyi van még vissza: Ön egyszerűen egy összegben visszafizeti a régi hitelét, ezért is lényegtelenek a régi kölcsön részletei.

Az autóhitel kiváltó kölcsönt pedig KHR-listás (egykori nevén BAR-listás) ügyfelek is felvehetik, ha státuszuk már passzív, és egyszer szerepelnek a listán.

A feltételek? A kölcsön felvehető euróban, forintban. A maximális futamidő nyolc év (magánszemélyek esetében hét év), a maximális összeg nincs megszabva, vagyis ön több pénzt is felvehet, mint a jelenlegi kölcsöne. Ebben az esetben visszafizeti régi hitelét, majd a fennmaradó résszel szabadon rendelkezhet.

A kalkulátor segítségével kiszámoljuk havi törlesztőrészletét, és ha jobb, mint a mostani hiteléé, ne habozzon, váltsa ki régi hitelét! Munkatársaink személyre szabott ajánlatot készítenek önnek.

Autóhitel alkusz kalkulátor

Autóhitel felvétele akár 3-4 nap alatt? Igen! Számolja ki leendő törlesztőrészletét az autóhitel alkusz autóhitel kalkulátor segítségével. Az autóhitel alkusz kalkulátor segítségével előzetes becslést készíthet, hogy adott futamidő mellett nagyjából mekkora törlesztőrészletekre számíthat az autóhitel felvételét követően. Ne felejtse el, az Autóhitel Alkusz elengedi a szerződéskötési díjat, amivel rögvest akár 50-100.000 Ft-ot spórolhat, továbbá a hiteligénylési díj is 0%, kérésére egy mobilbankár díjtalanul otthonába viszi a szerződést. Az autóhitel alkusz kalkulátorban az autóhitel 1 és 7 év közötti futamidővel vehető fel. A szükséges önerő mértékét, kérjük, vegye figyelembe a kalkulátor használatakor, amely lízingnél HUF alapon min. 20%, EUR alapon 35%, hitelnél HUF alapon 25%, EUR alapon 40%. Ha szeretné megtudni, hogy autóvásárlási hitelének mennyi lenne a havi törlesztőrészlete, számoljon az autóhitel alkusz kalkulátorral! Az autóhitel alkusz kalkulátor használata végtelenül egyszerű: csak meg kell adnia, hogy mennyi pénzt szeretne felvenni, valamint hogy milyen futamidőre, és a kalkulátor máris kidobja az autóhitel törlesztőrészletét. Felhívjuk a figyelmét, hogy az autóhitel alkusz kalkulátort átlagos értékekre állítottuk be, vagyis úgy számol, mintha ön lízingelni szeretne egy kétéves autót, amelyre cascót is köt, és euró alapon számoltatja ki a havi törlesztést. Ha ettől eltérő konstrukcióban gondolkodik, mert nem kétéves kocsit venne, hanem ötéveset, vagy nem akar cascót kötni, vagy éppenséggel forint alapon számoltatná ki a törlesztést, akkor kérjen pontos kalkulációt kollégáinktól. Az általános autóhitel alkusz kalkulátort inkább csak akkor használja, ha még nem tudja pontosan, hogy milyen autót is szeretne venni, de már gondolkodik a vásárláson, és felmérte, hogy mennyi hitelre lenne szüksége a kocsi megvételéhez.

Ha sikerült kiválasztani az autót, és már csak néhány nap van az adásvételig, akkor viszont használja a részletes autóhitel alkusz kalkulátort.

Itt megadhatja az autó típusát, hogy kér-e cascót a kocsihoz (amit mindenképpen javaslunk, hiszen így nem kell attól tartania, hogy az autó összetörik, ön pedig még évekig fizeti a hitelét egy totálkáros autó után…), hogy euró vagy forint alapon venné fel a hitelt, hogy lízingelné vagy kölcsönözné (előbbi jóval kedvezőbb feltételeket kínál!), stb.

Autóhitel 0 önerővel

Az “autóhitel 0 önerővel” nem más, mint áprilisi tréfa, a saját érdekében ne dőljön be, ha ilyen hirdetést lát. Tulajdonképpen miért nincs autóhitel önerő nélkül?

A legtöbb használtautó értéke sokszor már az autóhitel futamidejének kezdetén, a törlesztés megkezdésekor alatta marad a fennálló tőketartozásnak.

Ehhez hozzájön még az is, hogy az annuitásos autóhitel konstrukció választásakor a futamidő elején kevesebb tőkét és több kamatot fizetünk vissza, majd a használtautó hitel futamidejének végéhez közeledve lesz a tőke törlesztése nagyobb arányú, mint a kamaté. Ha nem lenne önerő, az imént vázolt tényállás még siralmasabb lenne, hiszen a finanszírozás minden esetben hordoz kockázatot a bankok számára – nem rózsás, ha a fedezet (a megvásárolt autó) értéke már a legelején nem éri el a nyújtott autóhitel összegét, márpedig ez következne be 0 önerővel történő vásárlás esetén.

Tehát autóvásárlás előtt mindenképpen érdemes észben tartanunk, hogy minimum 20% önerőre szükség lesz (lízing konstrukció esetén).

Bedőlt autóhitelek

A több tízezer volt autótulajdonos először a PSZÁF-hez fordul segítségért, hogy visszakaphassa a bank által visszavett autóját, viszont a PSZÁF az egyedi jogvitákban nem nyújt jogi képviseletet. A Felügyelet a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületéhez (B.H.K.E.) küldi a magánszemélyeket. A B.H.K.E. egy olyan civil szervezet, amely a hitelkárosultakon kíván segíteni jogi képviselet nyújtásával. Szomorú, hogy ennek a szervezetnek létre kellett jönnie, sokan fordulnak az egyesülethez segítségért. Az autóhitelezéssel kapcsolatos perekben már azt pozitív eredménynek lehet tekinteni, ha lealkudják a késedelmi kamatkövetelést vagy részlet fizetésben kiegyeznek a bankkal. Viszont olyanra is volt már példa, hogy egy autóhitel miatt olyan magasra rúgott a késedelmi kamat, hogy az ügyfél egy autó miatt veszítette el ingatlanát. Éppen az ilyen negatív eshetőségek miatt kellene jobban megfontolni az autóhitelezést. Fel kellene hagyni azzal, hogy „mindenki eggyel nagyobb autót vesz, mint amekkora szükséges lenne”- ugyanis sokakat ez hajt bele az autóvásárlásba, túlvállalják magukat, és ha a bedőlt ügyletek száma a továbbiakban is dinamikusan növekedik, akkor hamarosan be lehet vezetni a családon belüli öncsőd fogalmát.