Fogyasztási kölcsön a szocializmusban

A fogyasztási kölcsönök közé tartoztak a vásárlási kölcsönök, a személyi hitelek és a szolgáltatási kölcsönök. A legelterjedtebb forma az áruvásárlási kölcsön volt (ma áruhitel néven ismert inkább), amelyet a Belkereskedelmi Minisztérium által meghatározott, kizárólag hazai gyártmányú, illetve szocialista importból származó árucikkek beszerzésére nyújtották. A kölcsönt összeghatártól függően a vételár 60-70 %-a erejéig, 12-18 havi lejáratra folyósították. Az akkori szabályozás érdekessége, hogy nemcsak ingó dolgok megszerzésére lehetett felhasználni, hanem például hétvégi ház vásárlására is, meghatározott értékhatárig. Az áruvásárlási kölcsön folyósításához nem kapcsolódott kamat, hanem a szerződés szerint egyszeri kezelési költséget számított fel a pénzintézet. Ezáltal úgy tűnhetett, hogy a szocialista gazdaságban az állam által preferált társadalmi csoportokat nem sújtja a kapitalizmusban megszokott kamat. A kezelési költség mértéke azonban 4-6%-os kamatnak felelt meg. A konstrukcióban a pénzintézet hitellevelet állított ki az adós számára, aki ezt felhasználhatta vásárlása során. A hitellevéllel csak a rendeletben meghatározott termékeket lehetett megvásárolni, azt eladni, vagy más módon felhasználni nem lehetett. A kölcsön felvételével való visszaélések megakadályozására büntetőjogi szankciókat is kilátásba helyeztek.

Személyi hitel helyett gyorskölcsön?

A klasszikus személyi hitel vagy személyi kölcsön alatt általában fedezetlen hiteleket értünk, amelyeket többnyire munkaviszony- és jövedelemigazolással, szabad felhasználásra, viszonylag gyors ügyintézéssel szoktak folyósítani.

Az ügyfél besétál a számlavezető bankjába, takarékszövetkezetébe és ha minden feltételnek megfelel (a folyósító a jövedelmet, a számlafizetési rendszerességet, vagyis az általános pénzügyi helyzetet vizsgálja), nagyon gyors bírálat után máris a számláján tudhatja a pénzt. A felvehető összeg pénzintézetenként változik, néhány tízezer forinttól akár néhány millió forintig is terjedhet, máshol az igazolt nettó jövedelem valahányszorosában maximálják a felvehető személyi hitel összegét. A munkaviszony tekintetében is eltérőek a feltételek, általánosságban elmondható, hogy akkor juthatunk személyi hitelhez, ha legalább hat hónapos folyamatos munkaviszonnyal rendelkezünk. A felvételhez a személyes dokumentumokra, bankszámlakivonatra (ahová a rendszeres jövedelem érkezik), befizetett közüzemi számlákra, valamint jövedelemigazolásra van szükség. Kezes bevonásával növelhető felvett személyi hitel összege.

Ez mind szép és jó, de mi történik akkor, ha valamelyik feltételnek nem felel meg? Pl. munkanélküli volt egy ideig és még csak 4 hónapja dolgozik az új munkahelyén? Vagy túlzottan alacsony a nettó jövedelme és mondjuk Önnek a nettó keresetének nyolcszorosára lenne szüksége, míg a bank ennek csak a háromszorosát adná meg? És akkor még nem is beszéltünk a hagyományos személyi hitelekre jellemző, meglehetősen magas kamatokról. Vagy ha BAR-listára került, máris nagyon nehezen juthat személyi kölcsönhöz.

Ebben az esetben lehet segítség az autófedezetes gyorskölcsön, amit személyi hitel helyett ajánlunk. Ha rendelkezik saját tulajdonú gépjárművel (autó, teherautó, motor vagy akár kamion), amely 12 évesnél fiatalabb, akkor annak fedezetére vehet fel kedvező kamatozású gyorskölcsönt. A folyósítás gyorsaság nem különösebben marad el a személyi hitelétől, 3-5 napon belül megtörténik. A gyorskölcsön minimális összege háromszázezer forint, vagyis kisebb összegek felvételéhez is ideális. Ön marad a jármű tulajdonosa, azt korlátozások nélkül használhatja, csupán annyi a megkötés, hogy amíg a hitelt vissza nem fizeti, addig nem adhatja el a személyautót, motort, teherautót stb. Fontos tudni, hogy a személyi hitel helyett létrehozott konstrukciót egy és nyolc év közötti futamidővel (autója Eurotax-értékének kb. 80%-át kaphatja meg) veheti fel. Online gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével előzetes becslést készíthet a várható törlesztőrészletekről.

Elindult az Autóhitel Blog

Autóhitel Blog StartÜdvözöljük oldalunkon! Elindult blogunk, célja elsősorban az autó- és motorfinanszírozás iránt érdeklődő internetezők tájékoztatása. Híreket, cikkeket, esettanulmányokat olvashat nálunk, bemutatjuk a finanszírozási konstrukciók széles választékát, ami hozzásegítheti az Önnek leginkább megfelelő típus kiválasztásához, legyen szó vásárlásról, lízingről vagy valamilyen autójelzálog-típusú kölcsönről.

A bejegyzésekhez hozzá is szólhat, feltehet kérdéseket, illetve megírhatja, milyen témáról olvasna szívesen – ha a téma közérdekű, a választ a blogon is közzétesszük. Munkatársaink több éves tapasztalattal rendelkeznek az autóhitelezés területén, így túlzás nélkül állíthatjuk, hogy mindenféle esettel találkoztak már, nincs olyan bonyolult ügylet, amivel sikerrel meg ne birkóznának. Bátran forduljon hozzánk kérdéseivel!