Miben változott az autóhitelezés az elmúlt években?

Az ingatlanfedezetes és az autóhitelek esetében is változások léptek fel 2010. március 1-jétől, ma is az akkor megszabott rendelkezések vannak érvényben. Ettől a dátumtól kezdődően az autóhitelezés területén autóvásárlás esetében az önerő 20%-ről a devizanemtől függően 25-40 %-ra emelkedett az önerő mértéke.

Tehát, ha autóvásárlásunkat hitelből szeretnénk intézni, akkor muszáj rendelkeznünk kezdő tőkével, és már többel, mint korábban 2010 előtt.

Nem csak az önerő tekintetében lettek változások. Mielőtt autóvásárlásra adnánk a fejünket, előtte mindenképpen érdemes tájékozódni a változásokról, hogy megóvjuk magunkat a kellemetlen meglepetésektől. Nem csak autóvásárlásról tudunk beszélni, ha autóhitelről van szó. A bankok tudnak hitelt adni saját, meglévő autóra is. Ez az úgynevezett gépjármű fedezetes gyors hitel, vagy visszhitel. Annak sem természetesen teljes értékére, hanem 75-80%-a vehető fel. A gyorshitel előnye, hogy szabad felhasználású, és akár a személyi hitelnél sokkal kedvezőbb feltételek mellett lehet igénybe venni.

A lakossági ügyfeleknél a 361/2009. (XII.30) sz. körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelet az alábbi feltételekkel szabályozza a maximális finanszírozást:

  • Forint alapon, hitel: 75% – minimális önerő 25% lehet
  • Forint alapon, lízing: 80% – minimális önerő 20% lehet
  • Euró alapon, hitel: 60% – minimális önerő 40% lehet
  • Euró alapon, lízing: 65% – minimális önerő 35% lehet

A nem lakossági ügyfelek esetében a finanszírozás csak pénzügyi lízing konstrukcióban valósítható meg. Ezen ügyfelekre a körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelet nem vonatkozik, így devizanemtől függetlenül 80% a maximális finanszírozás mértéke.
Abban az esetben, ha cégként szeretne hitelt igényelni tehát változatlanul 80%-os finanszírozási hányaddal teheti meg, persze cégek, vállalkozások esetében a választott konstrukció csak lízing lehet.