Autóvásárlás 2010-ben

2008-hoz képest már 2009-ben is iszonyatos évet zárt a magyar autópiac. Míg a 2008-as év egy folyamatosan növekvő trendbe illeszkedett (mivel hogy a magyarországi újautóeladások száma folyamatosan növekedett), addig a 2009-es év már a válság jegyében telt.

Autóvásárlás 2010-ben hitelreAz autóeladások drámai mértékben lecsökkentek, nagyjából 60%-kal kevesebb autót adtak el 2009-ben, mint egy évvel előtte, valamint autóhitel felvételére is sokkal kevesebben vállalkoztak. A válság miatt a cégek autóvásárlási kedve csökkent, ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen a vállalkozások, vállalatok mindenen igyekeznek spórolni, így manapság a mobilköltségek, a telefonkiadások csökkentése, a munkahelyi leépítések mellett a járműpark „szükségtelen” felújítása is a válságkezelés egyik eszköze. A magánemberek a banki hitelezés szigorítása, valamint a bizonytalan jövőkép miatt jutottak arra a következtetésre, hogy nem vesznek autót. Legalábbis egyelőre.

A valódi kérdés, úgy tűnik, az, hogy ez az egyelőre meddig tart? Míg a válság enyhülésének első jeleire sokan hurráoptimista módon reagáltak, és azt gondolták, vége az ínséges időknek, addig mára kiderült, szó sincs semmiféle fellendülésről, legalább Magyarországon biztosan nem lesz részünk ebben még jó darabig.
A 2009-es adatok, melyek nyugodtan értékelhetők katasztrofálisként, tovább romolhatnak 2010-ben, ami talán sokak számára meglepő. Az idei év első felében azonban szinte semmi sem változik a tavalyi évhez képest, így minimum a nyár közepéig nem várható komolyabb fellendülés az autópiacon.

Miközben 2009-ben a 2008-ashoz képest 60%-kal visszaestek az autóeladások, idén még durvább, akár 2/3-os zuhanás is bekövetkezhet, amely a tönk szélére juttathatja az autópiac számos hazai szereplőjét. Bár elemzők szerint a nyár második fele a fellendülésé lehet, ne feledjük, hogy egy 60%-os, majd 66%-os visszaesés után van honnét visszakapaszkodni, tehát semmi ok sincs az örömre. Kérdés, hogy milyen mértékben regenerálódhat a piac, és főleg, hogy mikor kezdődik a folyamat és meddig tart?

Az autópiacon az eladások drasztikus csökkenés miatt egy másik folyamat is világosan kirajzolódott. Míg 2009 előtt az autók 90%-át hitelre vették, és csak 10%-át készpénzre, addig ez a tendencia megfordult: manapság 90% a készpénzes vételek száma, és csak a vásárlók 10% mer hitelt felvenni. Érdekes kérdés, hogy vajon ez az arány mikor kezd visszatérni a régi számokhoz – akár helyeseljük azt, hogy az autók 90%-át hitelre veszik, akár nem.