Autóhitelek 2009-2010

Az autóhitelek tekintetében – is – 2009 a válság éve volt. Senki sem ígérheti biztosan, hogy 2010-ben már felfelé mozdulna az autókölcsönök piaca, azonban vannak nagyon biztató jelek.

A 2009-es év olyan mélypontot jelentett az autóeladások tekintetében, amelyet remélhetőleg soha többé nem fog alulmúlni a gépjárműkölcsön-üzletág, mint ahogyan még nem volt példa soha ilyen mértékű visszaesésre korábban.

Ha azt mondjuk, hogy az autóhitelek piaca folyamatosan változik, akkor ez a kijelentés a mostani helyzetre fokozottan igaz. Tavaly a 60%-os visszaesés (tudniillik ennyivel kevesebb új autót helyeztek forgalomba) alaposan megrengette az autó kölcsönök piacát, valóban csak a legnagyobbak maradhattak talpon. Ez igaz úgy az autógyárakra, mint a szalonokra vagy a hitelközvetítőkre. A hitelközvetítők, ha lehet, még jobban megérezték a válságot. Míg 2009 előtt az autók 80%-át hitelre vették meg, addig a tavalyi válsághangulat – nyugodtan írhatunk pánikot is – hatására már csak a 60%-kal kevesebb autó 20%-át vásárolták meg autóvásárlási hitelből az új tulajdonosok.

Természetesen a bankoknak ilyen helyzetben lépniük kell: ha új ügyfeleket akarnak, akkor változtatniuk kell hitelkihelyezési stratégiájukon, csökkenteniük kell a kamatokat, kedvezőbbé kell tenni a felvételi feltételeket. Mivel a legjobb autóhitel-kondíciókról ön aligha értesül, mi összegyűjtöttük a piac legjobb kölcsöneit.

Az autóhitelek és az autóhoz kapcsolódó egyéb hitelek bemutatásakor mindenképpen a hagyományos autóvásárlási kölcsönnel kell kezdenünk sort. Ezek a gépjármű kölcsönök manapság alacsony kamatot kínálnak, hosszú futamidőt, felvehetőek euróban vagy frankban is, és akár egy tizenkét éves kocsit megvehetünk, mindössze 20% önerővel.

Nagyjából hasonló a helyzet a KHR-listásoknak szóló banki hitelekkel is. Bár az egykori BAR- vagy újabb nevén a KHR-lista tagjaként megnehezülhet a hitelfelvétel, cégünk azért van, hogy ilyen esetekben is segítse a gépjárműre vágyókat. A feketelista tagjaként sem kell többé attól tartania, hogy nem kap hitelt. Ha hozzánk fordul, segítünk pénzhez jutni.

Különleges hitelkonstrukció, amely nem is tartozik a valódi autóhitelek közé, hanem inkább jelzáloghitel, az autófedezetes gyorshitel. Személyi kölcsön helyett ajánljuk, mivel a személyi hitelénél sokkal kedvezőbb feltételeket kínál – mind akkor, amikor fel akarjuk venni, mind akkor, amikor vissza akarjuk fizetni. A személyi hitel helyett ajánlott kölcsön lényege, hogy ön megterheli az autóját (amely tulajdonában marad), ez lesz a jelzálogtárgy, amely értékének 80%-át szállítja önnek a bankszámlájára gyorskölcsön formájában. Bevonhatja akár 12 éves járművét is, és természetesen itt is lehetőség van frank vagy euró alapú elszámolásra.

És hogy mi könnyíti meg legjobban a hitelfelvételt? Az, ha nem kell sorban állni, honlapokat vagy szórólapokat nézegetni, hanem pillanatok alatt megtalálja az önnek tetsző hitelt. Ebben nyújt egyszerű és hatékony segítséget az autóhitel-kalkulátor: ön csak beírja, mennyi pénzt szeretne felvenni autóvásárláshoz vagy akár autófedezetes gyorshitelként, majd megadja a futamidőt, és az autóhitel-kalkulátor máris kiszámítja, mennyibe kerülne önnek havonta a hitel. Ezután szabadon kalibrálhatja a felvenni kívánt autókölcsönt.