Autóhitel változás – 2010. március

2010. március 1-jétől kezdődően több fontos változás történt a hitelezésben, amely az autóhiteleket és az ingatlanfedezetes hiteleket egyaránt érinti.

Az autóvásárlási hitelek esetében az új kormányrendelet értelmében 2010. március 1-jétől a jelenleg érvényes 20%-os önerő devizanemtől függően 25-40%-ra emelkedik. Amennyiben a közeljövőben új vagy használt autó vásárlását tervezi, érdemes áttekintenie az új feltételeket, nehogy kellemetlen meglepetések érjék. Az autóvásárlási hitel (klasszikus autóhitel) mellett továbbra is igényelhet gépjárműfedezetes gyorshitelt, amely a személyi hitel egy sokkal kedvezőbb alternatívája.

Lakossági ügyfelek esetén a 361/2009.(XII.30.) sz. körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelet szabályozza a maximális finanszírozást az alábbi feltételek szerint:

  • HUF alapon, hitel: 75% – minimális önerő: 25%
  • HUF alapon, lízing: 80% – minimális önerő: 20%
  • EUR alapon, hitel: 60% – minimális önerő: 40%
  • EUR alapon, lízing: 65% – minimális önerő: 35%

Nem lakossági ügyfelek csak pénzügyi lízing konstrukcióban finanszírozhatók, rájuk a körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelet nem vonatkozik, tehát a nem lakossági ügyfeleknél marad a – felügyelet által korábban szabályozott – 80% maximális finanszírozás devizanemtől függetlenül.

Tehát ha pl. az ön cége tehergépkocsi hitel felvételét fontolgatja, azt továbbra is 80%-os finanszírozási hányaddal veheti fel (szigorú értelemben persze ez nem hitel, hanem autólízing).

Amennyiben járműhitel felvételére készül, legyen szó új vagy használt autó, kistehergépkocsi, haszongépjármű vásárlásáról akár BAR-listásként, vagy járműfedezetes gyorshitel révén szeretne néhány napon belül készpénzhez jutni, az alábbi linkre kattintva kiválaszthatja az önnek tetsző konstrukciót:

Ha jelzáloghitel felvételén, vagy – szabad felhasználású jelzáloghitel, adósságrendező hitel, lakáshitel vagy osztrák hitel – felvételén gondolkodik, vegye figyelembe a következőket: a magas finanszírozási hányadú konstrukciók gyakorlatilag megszűntek az új kormányrendelet hatályba lépésével. A rendelet az ingatlanok finanszírozási hányadának felső határát euró alapú hitelek esetén az ingatlan értékének 60%-ára csökkenti.