Autóhitel-átvállalás vs. autóhitel-kiváltás

Autós hirdetésekben gyakran olvashatjuk, hogy gépkocsi eladó hitelátvállalással, kezdő részlet nélkül, vagy minimális kezdőrészlettel. Mit is jelent ez valójában, s mi a különbség a hitelkiváltás és a hitelátvállalás között?

Rossz autóhitelAutóhitel-átvállaláskor gyakorlatilag egy meglévő hitelszerződés minden lényegi elemét változatlanul elfogadva, kizárólag az autóhitelt a későbbiekben fizetni szándékozó, ezzel együtt a hitel, vagy lízing lejártakor esedékese tulajdonos személye változik csak meg. Az autóhitel átvállalás első lépéseként hitelbírálat alá esünk, mint egy szokványos autóhitel esetén, hasonló dokumentumokat kell a finanszírozó elé juttatnunk. Ha a bírálat pozitív, szerződésmódosítási díj ellenében átírják a hitelszerződésben a nevünket – ez finanszírozó intézetenként eltérő nagyságú lehet. S egy kis okmányirodai, tulajdonjogot illető ügyintézésre is szükség lesz majd. Ne essünk kétségbe, erről minden bizonnyal bőséges felvilágosítást fogunk kapni hitelügyintézőnktől.

Hitelkiváltáskor nem csak a név, hanem sok esetben maga a hitelszerződés és a finanszírozó bank is változik. Hogyan is kell ezt érteni? Autóhitel kiváltás esetén új szerződést kötünk, új feltételekkel, új THM-mel és futamidővel. Általában egy új hitelszerződésnek kedvezőbbek a feltételei mind az idő előtti lezárást illetően, mind a kamatot tekintve. De megéri-e váltani?

Célszerű minden költséget tételesen összeírni. Tulajdonjog váltás mindkét esetben szóba jön, azaz számolni kell a vagyonszerzési illeték és az új forgalmi és törzskönyv kiállításának megfizetésével. Hitelkiváltáskor a korábbi hitelszerződés minden fennmaradó költségét és kamatát ki kell fizetni lezárási díjjal együtt. Ennek pontos összegéről az éppen aktuális finanszírozótól egy úgynevezett lezárási ajánlatot kell kérnünk, melyen egy pontos összeg szerepel, melyet ha befizetünk (vagy az új szerződés által megfinanszírozunk), akkor elengedik és lezárják a jelenlegi autóhitelt. Ennek mértéke deviza alapú autóhitelek esetén sajnos elég magas lehet. Sok esetben magasabb a pluszban fizetendő, mint hitelátvállalásnál a szerződésmódosítási díj.

Azonban nézzük át tételesen a lehetséges új és meglévő szerződés összes lehetséges terhét, hogy változhat-e a havi törlesztő, a futamidő, milyen fizetendőnk van még s mennyi ideig.

Sok esetben érdemesebb új szerződésre váltani a javuló feltételek miatt, még ha első ránézésre a pluszban ráfizetendő összeg magasnak is tűnhet.