Új vagy használt autót vegyek?

Ha a munkánkhoz gépjárműre van szükségünk, gyakran szembesülünk a dilemmával, hogy használt vagy új autót vásároljunk-e. Hiszen az új természetesen drágább, de cserébe kevesebbszer kell majd szervizbe vinnünk, egy nagyon öreg autóhoz pedig bár olcsón hozzájuthatunk, nem éreznénk magunkat benne biztonságban.

Ilyenkor érdemes lehet az arany középutat választani, és egy néhány éves gépkocsit kinézni. Ez persze drágább lesz, mintha egy tizenöt éves kocsit vennénk, de ha használtautó-hitelt igénylünk, könnyebben hozzájuthatunk. A használtautó hitel hasonlóan működik, mint az új autóra felvett, azzal a különbséggel, hogy a gépkocsi életkora a futamidő lejártakor legfeljebb tizenöt év lehet, így például egy kilencéves autóra 84 hónapos futamidővel nem vehetünk fel hitelt. A használtautóhitel igényléséhez először is el kell döntenünk, mekkora összegre van szükségünk az önerő mellé, milyen futamidőt válasszunk, forint vagy euró alapú hitelt szeretnénk, illetve, hogy a hitel vagy a lízing felel-e meg inkább.

Ahhoz, hogy megkaphassuk a használtautó-hitelt, először is hitelképesnek kell bizonyulnunk. A pénzintézet a hitelképességi vizsgálat során figyelembe veszi többek közt munkaviszonyunkat, annak stabilitását, jövedelmünket, életkorunkat, közüzemi számláink befizetését, folyószámla-egyenlegünket, illetve ellenőrzi, hogy szerepelünk-e a BAR-listán (azaz ma már KHR-lista). Ha ismerjük a hitelbírálat sikerességéhez szükséges feltételeket, és tudjuk, hogy jelenleg nem rendelkezünk velük, inkább várjunk egy kicsit az igényléssel, hiszen a végleges hitelbírálaton úgyis el fogják utasítani kérelmünket, kár feleslegesen energiát áldoznunk az ügyre. Aztán, ha változás áll be munkahelyünket vagy jövedelmünket illetően, esetleg tartozásaink törlesztése után végre passzív BAR-listásokká válunk, ismét elgondolkodhatunk a használtautó hitelen.