Banki különadó

Néhány napja attól volt hangos a magyarországi sajtó, hogy a második Orbán-kormány a banki, pénzügyi szektor extra megadóztatására készül. Majd a pénzügyi intézmények, biztosító társaságok válaszul erre hangoztatták, hogy ennek a levét a lakosság fogja meginni, az egyes hitelek, biztosítások, pénzügyi befektetések költségeibe beépítik.

Végeredményben ez egy újabb, álcázott lakosságra kivetett adót jelentene ebben a formában a kormány részéről. Már csak ezért sem hagyhatja ezt az Orbán-kormány, mert erre valaki még biztosan fel fog figyelni. Ez a fajta „adó” ugyan nem általános, nem érint mindenkit, de véleményem szerint minden háztartásban, vagy szűk családi körben valamilyen formában találkozhatunk a hitelezéssel, biztosítással kivétel nélkül.

Ez még általánosabb, mint a dohány, vagy üzemanyag termékekre kivetett adó, hiszen ha nem is szám szerint, erről nincsenek pontos információim, de eloszlását tekintve mindenképpen kiterjedtebb területet érint a magyar lakosságot tekintve. A kormány a bankoktól szedi be, a bankok pedig az eddigi költségeket felül a lakosságtól, az ügyfeleitől. Ezért lehetne ezt újabb állami adónak is nevezni, ha a kormány nem tesz ennek megakadályozására lépéseket. De úgy fest, hogy tesz, tenni fog.

A minap arról is értesülhettünk, hogy a kormány meg fogja tenni azokat a jogszabályi módosításokat, melyek ahhoz szükségesek, hogy a pénzügyi szektor ne tudja továbbhárítani a rá kivetett, az ő extra méretű profitját tizedelni vágyó különadót. A bankok részéről jogos lehet a felháborodás, hiszen a rendes társasági adót ők is fizetik, mint minden más vállalkozás, miért kellene ekkora plusz költséget verni a nyakukba.

Vannak más, nem banki vagy biztosítási szektorban részt vevő cégek, melyek hatalmas bevételre tesznek szert, őket is lehetne extra adóval sújtani. Valójában én is ezt tartanám szerencsésebbnek, hogy a normál társasági adót levonva, az adózás után eredmény alapján, egy szigorú könyvvizsgálói rendszerrel felvértezve kellene plusz adót kiszabni az egy bizonyos nagyságú tiszta haszon után. Ez volna igazán igazságos.