Autóhitel, autóbiztosítás

Ha autót szeretne vásárolni hitelre vagy készpénzre, semmiképpen sem szabad megfelejtkezni a kötelező biztosításról. Mind az újautó-, mint a használtautó-tulajdonosok körében komoly mizériát jelent, hogy a megvásárolt autóra hol kössenek biztosítást.

Pedig a kérdés ma már nagyon egyszerűen megválaszolható. Inkább a casco+kgfb, vagy csak sima kgfb lehet a probléma, bár egy autóhitel felvétele vagy egy autóvásárlás után nehéz megoldhatatlan feladat elé állítani bárkit is. A kgfb szabályai idén ismét módosulnak. Érdekes, hogy azt hinnék, a gépjármű hitelek piacán vannak a legnagyobb mozgások (esetleg a gépjármű lízingelésnél), a biztosításokat pedig egyszer kitalálják, és úgy maradnak. Nos, nem. Ahogyan az gépjármű adót is hol így vetik ki, hol meg amúgy, az autóbiztosításokat is elérte a változás. Ezentúl a kötelező biztosítás alapja ugyanis az autó teljesítménye lesz, nem pedig a hengerűrtartalma. És itt jobb vigyázni, ugyanis egy autóhitel felvétele után ismét komolyabb biztosítási összegek szakadhatnak a nyakunkba, ha nem vagyunk észnél.

Az autóbiztosítás feltételeinek megváltoztatása nem véletlen, ugyanis már most lehet tudni, hogy az autósok döntő többsége (esetleg az autóhitelek növekvő törlesztésén túl) többet fog fizetni jövőre, mint idén. A mozgás egyébként minden év végén igen nagy: jóval egymillió fölött van azon autótulajdonosok száma, akik novemberben leváltják a biztosítójukat. (Arról külön lehetne írni, hogy ez micsoda macera, és főleg, hogy az ajánlott levelek díjai miatt mennyibe kerül az „ingyenes biztosítóváltás”.)

Szóval mire figyeljünk az idén? Arra, hogy semmi esetre se hagyjuk ki a kgfb-kalkulátort és az autóhitel kalkulátort autóvásárlás előtt. Utóbbi fontosságát aligha kell hangsúlyozni, nem is érdemes hosszabban foglalkozni vele, előbbihez azért annyit hozzáfűzünk, hogy egy jól kiválasztott biztosítással az esetleg komolyabb terhet jelentő autóhitel mellé nem kell fölöslegesen több tízezer forintos biztosítást váltani. Az ajánlatok között elképesztő különbségek vannak, az autóvásárlás után pedig amúgy is minden fillért meg kell fogni a mindenféle ostoba díjak miatt, amelyeket az állam beszed (vagyonszerzési illeték – mintha a kocsira kifizetett pénz után nem fizettünk volna már egyszer adót). Szóval ne vegyen fel gépjármű hitele mellé újabb terheket, hanem nézzen körül alaposan!