Tudnivalók az autó kötelező biztosítás kapcsán

Hétfőn útjára indul az utolsó kötelező biztosítási kampány – utolsó, mert a kötelező biztosítás kötésének rendje megváltozik 2010-től. Az idei kampányról elmondható, hogy mind a lakossági szektorban, mind a flottakötelező tekintetében csekély díjnövekedés tapasztalható.

A biztosítók pénteken már közzétették az idén esedékes tarifáikat, szembeötlő változás a 2008-as adatokhoz képest, hogy a legtöbb biztosítótársaság módosított kedvezménypolitikáján. Az általános szabály mindenhol az, hogy az alapadatok megadása után kapunk egy alapdíjat, amely tovább csökkenhet a különféle kedvezményre jogosító körülmények fennállása esetén. A számítás bármelyik alkusz oldalán elvégezhető a kötelező biztosítás kalkulátor segítségével.

Különféle kedvezményeket vehetnek igénybe azok, akik biztosítót váltanak, de a károkozás nélkül autózók is válogathatnak (ők kiemelkedő kedvezményt érhetnek el pl. a Generali csoportnál) az akciók között, továbbá kgfb-díjcsökkentésre számíthatnak a gyermekes családok (családi kedvezmény). A növekvő versennyel az egyes kedvezmények mértéke, ezáltal az elérhető összkedvezmény értéke is nőtt: egy évvel ezelőtt összesen kb. 45% volt, ezzel szemben idén akár 70%-os kedvezményt is kaphatunk az alapdíjból. Érdekes kedvezményt nyújt az Allianz: akik megadják az e-mail címüket illetve a mobilszámukat, alacsonyabb díjjal köthetik meg biztosításukat (nyilvánvalóan már az évfordulós váltásra készülve). Az Aegon Biztosító a 30-45 éves korosztály számára nyújt jelentősebb alapdíjcsökkentést, a Posta Biztosító a nyugdíjasoknak, a közalkalmazottaknak és a legalább 3 éve nem váltóknak kínál kötelező biztosítást kedvező feltételekkel.