Flotta finanszírozás II.

A lakossági gépjármű finanszírozással szemben a komplex szolgáltatást kínáló flotta finanszírozó cégek 2007-ben is dinamikusan, 15%-kal növelték kihelyezéseiket. Ez éves szinten 61 mrd Ft új finanszírozást jelentett, amely szinte kizárólag (96%-ban) új gépjárművek beszerzését tette lehetővé, több mint kétharmadában operatív lízing, 28%-ban pénzügyi lízing formájában.

Magyarországon a nyugat-európai átlagtól (országonként eltérő, de általában 30% – 60%-os arány) jelentősen elmarad a vállalatok flottafinanszírozás formájában megvalósuló gépjármű üzemeltetésének aránya (Magyarországon: 5% – 6%). Az operatív lízing elterjedését 2007-ben még (mind az új autók beszerzésére, mind a közvetített szerviz és egyéb kényelmi flotta szolgáltatások ÁFA tartalmának visszaigénylésére vonatkozó) ÁFA és iparűzési adó szabályozás kedvezőtlen volta is hátráltatta.

A Lízingszövetség érdekképviseleti munkája következtében az ÁFA törvény 2008. január 1-i, az üzleti célra használt gépjárművek beszerzési ára ÁFA tartalmának visszaigénylését lehetővé tevő, valamint a havi díjakba beépített szerviz és egyéb kényelmi szolgáltatások közvetített szolgáltatásokként való elismerése révén azok ÁFA tartalmának visszaigénylését lehetővé tevő változással jelentős (a Szövetség tagjai által 25-30%-osra becsült) piacbővülésre számítunk.

Magyarországon az operatív lízing konstrukció igénybevétele eddig főként a hazánkban leányvállalatot indító külföldi tulajdonú társaságok jóvoltából növekedett, de az új törvényi szabályozás következtében a feltörekvő hazai kkv szektorban és a kormányzati / önkormányzati / állami / költségvetési szektorban is elmozdulás várható ebbe az irányba.

Dinamikusan növekedett a vállalatok gépjárműbeszerzéseit kiszolgáló flotta finanszírozás. Az előző év hasonló időszakához képest a finanszírozott összeg és a kezelt gépjárművek száma szerint is 30% feletti az emelkedés mértéke, ezzel közel 9000 gépjárműre több, mint 33 mrd Ft került kihelyezésre. Ezzel a flottafinanszírozók által finanszírozott összeg 100 mrd Ft fölé nőtt.

A flottacégek finanszírozás nélkül is kínálnak gépjárműpark-kezelési szolgáltatást, 2007 első félévében 1.400 autóra kötöttek ilyen szerződést. A flotta szerződések nagyobb része, 71%-a operatív lízing, és ezt a szolgáltatást jellemzően, 97%-ban új gépjárművekre veszik igénybe.
Legnagyobb piaci szereplők