Évi egy gyorskölcsön 2010-től

A parlament döntése nyomán 2010 júniusától egy személynek csak egy éven belüli lejáratú kölcsöne lehet. Ilyen típusú (fedezetlen) hitelek jellemzően a személyi hitelek, valamint az. ún gyorshitelek. Az új szabályozás szerint az éven belüli lejáratú gyorshitel legmagasabb felvehető összege 250 000 Ft.

Az Országgyűlés által a kormány ellenében elfogadott indítvány szerint a pénzügyi intézmények ugyanazon naptári évben ugyanannak az ügyfélnek csak egy alkalommal adhatnak olyan kölcsönt (személyi hitelt, gyorskölcsön, mindegy, hogy nevezzük), amelynek THM-je (Teljes Hiteldíjmutatója) meghaladja a 65%-ot. Az ilyen típusú hitelek összege nem lehet 250 ezer forintnál több, futamidejük egy alkalommal hosszabbítható meg, éspedig maximum 6 hónappal.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy az új szabályok hogyan érintik majd a hitelpiacot, milyen kiskapukat igyekeznek találni a piaci szereplők, de annyi máris elmondható, hogy kedvezni fog a fedezetes gyorskölcsönök folyósítóinak: az autófedezetes gyorskölcsön kisebb összegű kiadások fedezésére is alkalmas, itt nincs olyan megkötés, mint például egyes jelzáloghitel-konstrukciók esetében, hogy a felvehető minimumösszeg 1 millió forint. Az autóra terhelt kölcsönt passzív BAR-listások is igényelhetik, legkisebb összege 300 000 forint, ezáltal a “hagyományos” gyorshitelek ideális alternatívája lehet, hiszen az egyszerű ügyintézésnek köszönhetően az ügyfél szinte ugyanolyan gyorsan pénzhez juthat.